Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Králik je zásobárňou kvalitných proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť.
Králik ako diétne mäso
Králičie mäso je so železnou pravidelnosťou označované za jedno z najdiétnejších druhov mäsa. Mnohí odborníci odporúčajú konzumáciu králičieho mäsa tým, ktorí trpia nadváhou, obezitou a tráviacimi problémami. Dôvodom je nielen minimálny obsah tuku a cholesterolu, ale aj bohatstvo kvalitných proteínov, ktoré zohrávajú pri chudnutí kľúčovú úlohu. 100 gramov vareného alebo duseného králika obsahuje približne 205 kalórií a 8,4 gramu tuku.
Králik a ostatné druhy mäsa
Králičie mäso bolo označené Svetovou zdravotníckou organizáciou za najchudšie a jedno z najzdravších druhov mäsa. Pre zaujímavosť uvádzame porovnanie králičieho mäsa s ostatnými druhmi mäsa (hodnoty sú prepočítané na 100 gramov mäsa):
Druh mäsa | Počet kalórií | Bielkoviny | Tuky |
Králik dusený | 205 | 30 | 8,4 |
Chudé hovädzie | 275 | 25 | 20 |
Bravčové stehno pečené | 290 | 27 | 20 |
Pečená kačica | 330 | 20 | 30 |
Pečená hus | 350 | 30 | 25 |
Bielkoviny nielen pre budovanie svalovej hmoty
V sto gramovej porcii králika sa nachádza viac ako 30 gramov kvalitných proteínov. Slúžia nielen ku získavaniu aktívnej svalovej hmoty, ale sú dôležité aj pre boj s infekciami a hojenie rán.